Vierasbloggaajana Eric Storvall – 6 vinkkiä, joilla onnistut talven kisoissa

Hiihtokausi on tullut ja kisat lähestyvät. Tässä vinkit, joilla selviät talven treeneistä ja kisoista.

1. Priorisoi hiihtoa

Talvi on tullut ja nyt niitä kilometrejä tulee kerätä. Jottei pitkän matkan kisasi olisi yhtä kärsimystä, tarvitset runsaasti treeniä suksilla. Tammi- ja helmikuun treenien osalta täytyy siis priorisoida hiihtoa. Jos aika on kortilla, niin jätä siinä tapauksessa voimaharjoittelu ja juoksu pois.

2. Harjoittele sitä, missä haluat kehittyä

Kehityt siinä, mitä treenaat. Jos kauden päämatka tai tavoite on perinteisellä, niin valtaosa hiihtotreeneistä tulee tapahtua perinteisellä. Jos aiot mennä valtaosan, tai koko kisan tasatyöntöä, niin sitä treenaat. On erityisen tärkeää tehdä pitkät lenkit ja intervallit mahdollisimman kisanomaisesti. Pitkät lenkit ovat tärkeitä, kun tähtäät esim. Vasaloppetiin. Suosittelen, että sisällytät yhden yli kahden tunnin lenkin per viikko talven ajan (kuten myös suosittelin syksylle). Talven aikana pari pitkää lenkkiä kannattaa aloittaa ja lopettaa kisavauhdilla, oikean tuntuman saamiseksi.

3. Treenaa tekniikkaa

Hiihto on yhtä paljon tekniikkalaji, kuin kestävyyslaji. Hyvällä tekniikalla säästät aikaa ja voimaa. Pyydä vinkkejä joltakin, joka osaa. Näin saat paremman tuloksen. Voit myös filmata hiihtoasi (tai pyytää treenikaveria kuvaamaan). Filmiltä näet, miltä tekniikka näyttä ja mitä olisi parannettava. Myös hiihto ilman sauvoja parantaa vuorotahtitekniikkaa. Kokeile hiihtää lähes joka lenkillä 5-10 minuuttia ilman sauvoja.

3. Vaihtele treeniä

Syksyn blogissani kirjoitin, että on tärkeää vaihdella treeniä. Sama pätee talvella. Tee pitkät lenkit matalalla pulssilla (<80% maksimipulssista) mielellään aika tasaisessa maastossa. Kova intervallitreeni tulisi sisältyä joka viikkoon. Hyviä intervallitreenejä ovat esim. 4 x 4 min tai 5 x 3 min (>90% maksimisykkeesstä) tai 3 x 8 min kisavauhtia.

4. Osallistu seedauskisaan

Seedauskisa ei ole vain portti parempaan lähtönumeroon Vasaloppetissa, tai jossain muussa kisassa. Seedauskisa on myös hyvää treeniä kauden pääkisaan. Tiettyjä asioita ei vaan voi harjoitella ilman numerolappua rinnassa. Esimerkiksi: hermojen hallinta, suksien voitelu ja oikean suksiparin valinta kun kisajännitys painaa päälle, voimanjako matkan aikana, hiilihydraattilataus ennen kisaa ja neste- sekä energiansaanti kisan aikana. Kokemus karttuu joka startissa ja virheiden mahdollisuus pienenee. Ja onhan sitäpaitsi harmi kisata vain kerran jos olet treenannut itsesi hyvään kuntoon.

5. Älä testaa mitään uutta kisapäivänä

Tämä neuvo liittyy edelliseen kohtaan. Kaikki mitä olet ajatellut tehdä pääkisassa, kannattaa testata treeneissä ja seedauskisassa. Tämä pätee etenkin hiilihydraattilatauksen suhteen. Monet pilaavat kisansa juomalla jotain uutta urheilujuomaa tai energiaa. Oudot ruokailut ja kisajännitys saattavat tehdä mahalle tepposen. Tee seedauskisaa edeltävä viikko samalla systeemillä kuin kisaa edeltävä viikko on tarkoitus tehdä. Harjoittelu, ravinto ja kisan aikana nautittava energia. Jos se toimii, niin samalla kisaan. Sama pätee suksiin ja voiteluun. Älä siis testaa uutta, kun kisajännitys on päällä, eikä ajatus ehkä ole kirkkaimillaan.

6. Ulkoista voitelu jollekin, joka osaa

Useimmilta kisajärjestäjiltä on mahdollisuus ostaa voitelupalvelu. Tätä kannattaa käyttää. Huoltomiehet ovat kokeneita ja ovat testanneet eri voiteita pitkin aamua. Yhtä laajaa testausta on itse lähes mahdotonta tehdä. Lisäksi tulee kalliiksi ostaa pulverit, kuviot ja rillit paria kisaa varten. Osta palvelu, rentoudu ja anna muiden stressata itseään voitelupukin äärellä.

Ericin blogin ja lisää treenivinkkejä löydät täältä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.