Eric Storvall gästbloggar – 6 tips för att lyckas i vinterns tävlingar

Skidåkningens högsäsong är här och långloppen börjar närma sig. Här kommer Eric Storvalls tips för hur man ska klara av både träningen och tävlingarna i vinter. Lycka till!

1. Prioritera skidåkningen

Nu är vintern här och det är nu som skidkilometarna ska in. För att klara av långlopp utan att det ska vara en plåga hela vägen så behövs det en hel del träning på skidor. Därför är skidåkning på snö alltid den träningsformen ska prioriteras mest i januari och februari. Vid tidsbrist så lämnas annan typ av träning som styrketräning och löpning bort.

2. Träna på det du vill bli bra på

Man blir bra på det man tränar. Går säsongens huvudmål i klassisk stil så ska majoriteten av träning ske i klassisk stil. Om du ska vara med i ett skatelopp så ska du träna mest skate. Kommer du att staka största delen eller rent av hela loppet så är det stakning som gäller. Det är speciellt viktigt att göra långpassen och intervallpassen så tävlingslikt som möjligt. För långlopp är långpassen viktiga. Min rekommendation är att man fortsätter med 1 långpass i veckan på över 2h hela vintern precis som jag också rekommenderade för hösten. Ett par långpass under vintern kan också börja och avlutas i högre fart för att simulera ett långlopp.

3. Träna teknik

Skidåkning är lika mycket en teknikgren som en uthållighetsidrott. Med en bra teknik finns det mycket tid att spara. Be någon som kan att ge dig tips eller ta skidlektioner. Det kommer att resultat. Du kan också filma dig själv. Det är ett bra sätt att bli medveten och sina ovanor och på egenhand rätta till tekniken. Att skida utan stavar är ett annat sätt att förbättra tekniken på egenhand. Lämna bort stavarna i 5-10 min nästan varje pass.

3. Variera träningen

I höstas skrev jag att det är viktigt med variation i träningen. Samma sak gäller också på vintern. Gör långpasset med låg puls (<80% av maxpuls) gärna i flack terräng. Lägg också in ett hårt intervallpass varje vecka. Exempel på bra intervaller är 4 x 4 min och 5 x 3 min (>90%av maxpuls) eller 3 x 8 min i långloppsfart.

4. Delta i seedningslopp

Seedningslopp behövs inte bara för att få en bra startplats i Vasaloppet och andrs stora långlopp. Det är också bra träning. Vissa saker går helt enkelt inte att träna på utan nummerlapp på brösten. Till exempel: hantera nervositet, valla skidor och välja rätt skidpar när man är nervös, disponera krafterna under loppet, kolhydratladdning före loppet och vätske- och energiintag under loppet. För varje start ökar erfarenheten och risken för misstag minskar. Dessutom är det ju bortkastat att bara tävla en gång när man en gång har tränat och är i bra form.

5. Testa inget nytt på tävlingsdagen

Detta råd hänger ihop med det förra. Allt som du har tänkt göra på huvudloppet ska testas på träning och i seedningslopp. Detta gäller framförallt kolhydratuppladdningen. Många förstör sitt lopp genom att dricka en obekant sportdryck eller uppladdningsdryck. Obekanta matvanor kombinerat med nervositet är dålig kombination för magen. Lägg upp veckan innan ett seedningslopp exakt som inför huvudloppet. Träningen, kosten och energiintaget under loppet. Funkar det så ska du göra exakt lika när det gäller. Detta gäller också skidor, vallor osv. Testa helst inget nytt när du är nervös och inte kan tänka klart.

6. Delegera vallningen till någon som kan

Vid de flesta lopp finns det möjlighet att köpa vallaservice. Utnyttja den tjänsten. Vallarna är erfarna och har testat en massa olika vallor hela morgonen. Det är omöjligt för dig att på egenhand göra samma test. Dessutom skulle det bli allt för dyrt att köpa pulver, struktur och rilljärn för ett par lopp i året. Köp tjänsten, slappna av och låt dina konkurrenter trötta ut sig i vallaboden.

Erics blogg hittar du här.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.