Vasaloppet 100 jubileumsresa

Karleby Resebyrå åkte till det 100. Vasaloppet med två bussar. Första bussen startade på torsdag med Jonas Dahl som reseledare och på den andra bussen som åkte iväg på fredag höll Kimmo Kalliokoski i trådarna. Sammanlagt var det 90 resenärer, det betyder att en ganska stor del av deltagarna från Finland reste med gula bussar. Jonas hade ett stort ansvar med att hämta alla nummerlappar och sköta om de sista detaljerna kring seedningen och han skötte det bra.

Deltagarna hade skött om glidvallningen redan före resan, men fästet fixades på plats. De som ville ha hjälp med vallningen fick det av ett proffs som reste med torsdagsgruppen. En del skötte vallningen själva och det var trångt i vallastugan på lördagskvällen, men samtidigt kunde vi utbyta åsikter och tankar kring vallningen. Då alla var klara var det dags för middag.

Vasaloppsarrangören meddelade att det lönar sig att komma i god tid eftersom parkeringsplatserna börjar bli mjuka. Vi åt frukost kl 3 och kl 3.45 startade vi mot Berga By i Sälen. Trafiken stockades 5 km före startplatsen och det gick väldigt långsamt framåt. Då det var 3 km kvar till starten hoppade en del ur bussen och sprang eller gick den sista biten och hann till sitt startled. De som åkte hela vägen med bussen kom ca 3 min för sent till starten och det betydde att flera startgrupper hann förbi innan vi kom ut i spåret. Det här fick jag uppleva själv också och loppet blev en jaktstart. De första 3 km tog länge och det var mycket skidare framför efter det också. Vid ca 20 km såg jag den första som startat i startled 7. Vädret hade varit fuktigt i några dagar så spåret var mjukt och det var klart att loppet skulle ta länge. Det var ca 2500 deltagare som avbröt loppet, det är mera än vanligt.

Arrangören får säkert fundera över trafikarrangemangen för att undvika det som hände i år. Det är många som kommer till starten med personbil. I t.ex. Marcialonga-loppet sköts transporterna smidigt med kollektivtrafik och mängden personbilar vid starten är inte så stor.

Som researrangör får man till nästa år fundera hur tidigt vi ska starta mot tävlingsplatsen för att undvika kaoset vid starten. Vasaloppet 2024 kommer man säkert ihåg resten av livet och härifrån är det lätt för många att förbättra sin tid.

Hälsningar

Reseledaren Kimmo

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.